Sitemizde tohum çıkartma kısmında genel olarak tohumların eldesine, saklanmasına değinmiştim. Zaman içerisinde topladığım doğal ve yerli tohumlardan kendim yetiştirdiğim, yetiştirirken doğal gübreler haricinde herhangi bir ilaç yada kimyasal kullanmadığım domatesleri bir sonraki yıla ekmek için ne şekilde tohum aldığımı anlatacağım. Tohumluk olma kriterine sahip bir domates tam olgunlaşana kadar beklenir. Eğer bitkideki ilk sebzeler seçilirse erkenci oğul verebileceğinden özellikle ilk olgunlaşan domatesler eğer türünü düzgün temsil ediyor, çapraz tozlaşmaya maruz kalmamışsa tohumluk olarak belirlenerek koparılmaz. Bunlar haricindeki domatesler toplanır ancak tohumluklar bitki üzerinde bırakılır. Tohum alınacak sağlıklı ve türünü iyi temsil eden domates yeterli olgunlaşmadan sonra koparılır. 2-3 gün kadar serin yerde bekletilir. Daha sonra yıkanır ve temizlenir. Tohumu çıkartma işlemine geçilir. Tohum çıkarma işleminden önce bizde ellerimizi yıkayıp iyice temizleyerek mümkünse hemşire eldiveni ile işe başlarız.

Tohum alma işlemini temiz bir ortamda yapmalıyız. Masamızı, elimizi ve kullanacağımız gereçleri iyice temizleyip işleme başlamalıyız. Çünkü bu aşamalardaki mantar vb bulaşması tohumu, bitkiyi ve verimi etkileyecektir.

13-) İyice yıkadığımız tohumlarımızı sallayarak ayrılmayan bulaşıklardan ayırıyoruz. Daha sonra kuru serin ve havadar bir yerde kurumaya bırakıyoruz. Kesinlikle güneşe bırakmıyoruz. Bu işlem öncesinde dezenfeksiyon yapacaksak sirkeli su, sarımsaklı su gibi karışımlarda tohumlarımızı bekletip tekrar yıkayarak kurutma işlemine geçiyoruz.
Siz de fikrinizi belirtin