Bitkilerin gelişimleri için makro ve mikro elementleri topraktan alması gerektiğiniz daha önceki yazılarımızda uzunca anlatmıştık. Bu elementlerin ve bileşenlerin başında Azot, Fosfor, Potasyum, Sülfar ve Kükürtlü bileşenler, Çinko, Demir gibi dışarıdan alınması gerekli birçok madde ve molekül mevcut. Potasyum da bitkinin dışarıdan alması gerekli elzem bir maddedir. Potasyum, kimyada (K) ile sembolize edilir.
Potasyum bitkilerde önemli yaşamsal faaliyetler be verim için için gereklidir. Potasyumu yapay gübre olarak Potasyum Sülfat, Potasyum Nitrat şeklinde bulmak mümkündür. Biz ise potasyumu doğal yollar ile, muz kabuğundan elde etmeyi anlatacağız. Bahçe, küçük sera, balkon gibi ufak ölçekli ve hobi amaçlı bitkiler yetiştirdiğimizde bu yöntemi kullanabiliriz. Ancak büyük boyutlu çiftçilik faaliyetleri için muz kabuğundan potasyum elde etme pek rantabl bir işlem olmayacaktır. Muz bitkisi fizyolojisi itibari ile yüksek oranda potasyum ihtiva eden bir bitkidir. Bu sebeple muz artıkları bu özelliklerinden yararlanılarak bitkiler için kullanılabilmektedir. Muz kabuklarını bahçemiz için kompos hazırlarken de kullanabiliriz.
Potasyum (K) Bitkilerde Ne işe Yarar? Bitki beslenmesi ve hayati fonksiyonları için önemli olan bir elementtir. Potasyumun bitkiler için ne anlama geldiğini kısaca anlatmaya çalışalım; Potasyum bitkilerdeki azotun kullanılmasını kolaylaştırır. Azotun bitki için ne anlama geldiğini bilmeyenimiz yoktur.
Potasyum buna ilave olarak ;
- Birçok bitkisel enzimde aktivatör olarak rol alır ve önemli fizyolojik etkilere sahiptir.
- Özellikle taneli bitkilerde (fasulye, bezelye vb) nişasta oluşumunda görevlidir.
- Köklerle alınan suyun taşınması, fotosentezle oluşan besinlerin taşınması gibi bitki içerisindeki transpot olaylarda potasyum gereklidir.
- Bitkinin fotosentezini ve dolayısıyla besin üretimini artırıcı etki yapar.
- Bitkisel proteinlerin ihtivasını artırır.
- Bitkinin kök gelişiminde potasyumun önemli rolü vardır.
- Potasyumun bitkilerdeki hastalık ve zararlı etmenlere karşı bitkide koruyucu vazifelerde yardımcı görevi vardır.
- Sap ve gövdenin dik durmasında yine potasyumun önemli işlevi vardır.
- Soğuğa karşı dayanıklılık sağlar, Bitkiden elde edilen ürünlerin raf ömrünün uzamasına katkı sunar.
- Stoma adı verilen yaprakta bulunan gözeneklerin açılması ve kapanması sırasında görevleri vardır. Terleme, su kaybı, bitkinin hava alması bu stoma adı verilen kapakçıklarla gerçekleşir.
- Bitkide turgoru düzenler (Turgor Basıncı: Bitkiler köklerinden suyu alabilmeleri için gerekli bir mekanizmadır. Osmotik basınç yani anlaşılır olması için emme basıncı diyeceğimiz bir basınç köklerce yoğunluk farklılıklarından yararlanılarak oluşturur. Bu sistemle bitki kökleri ile topraktan suyu alır. Bu basıncın bir kısmı alınan suyun gövde boyunca ilerlemesinde kullanılır. Bahsettiğimiz bu turgor için potasyum (K) çok gerekli bir mineraldir. Ancak hem doğal hemde yapay gübrelerde olsun temel felsefemiz; “Azı karar, çoğu zarar” olmalıdır. Her gübre doğal da olsa dozunda verilmelidir.
Muz kabuğundan doğal yollarla potasyum elde etmek için öncelikle evlerimizde yediğimiz muzların kabuklarını atmıyoruz. ve onları ya direkt güneş ile yada kuru ve havadar bir ortamda küflenmeden kurutmaya bırakıyoruz. İyice kuruyan muz kabukları sertleşir ve kırılır. Daha sonra bu kabukları öğütüyoruz. Muzdan elde ettiğimiz doğal potasyum gübremiz hazır.
Teşekkürler. Yazınızda bazı (“sülfar” gibi)
hatalar düzelirse muhteşem olacak.
Alınmak yok, lütfen devam edin.
Nazik yorumlarınız için teşekkürler…
Yazılarınız bizim için çok değerli
Fakat yazılarınızda yabancı ( ingilizce) gibi kelimeler kullanmasanıza sade bir türkçe kullansanız daha iyi olmaz mı
Şimdiden teşekkürler
HAklısınız ancak bazı terimleri otomatik olarak türkçeleştirmek pratikte biraz sıkıntılı. Daha çok dikkat ederim. Teşekkürler.
Acaba kalorifer peteğinin üstündede kururmuki?🤔
Hemde çok güzel kuruyor.
merhaba,
muz kabuklarını su da bekletip yada belli sıcaklıkta bi süre kaynattıktan sonra soğutup, arta kalan suyu kullansak, bitki için potasyum kaynağı olur mu?
yani muz kabuklarındaki potasyum, bu tarz bi işlem ile suya geçer mi? daha hızlı etki etmesi açısından, bi nevi sıvı potasyum gübre elde edebilir miyiz?
Sonuç itibari ile toz olarakta verseniz, yaş olarakta verseniz amaç suda çözünmesi. Bi fark olacağını sanmıyorum
Buda bir yöntemdir.
Muz kabuğundan potasyum gübresi elde edildiğini bilmiyordum. Teşekkürler.
Hocam tesekkurler verdiginiz bilimsel ve açiklayici bilgiler için ,tam aradiğım site olmuş ,şunuda anlamış oldum internette doğru bilgiden daha çok bilgi kirliliğiyle dolu .
Avusturalyalı bir uzman muz kabuğunu suda bir gün bekletip ve o suyu bitkilere doğal gübre olduğu hakkında gazate makalesi okudum
Aynı şeyler. Sonuçta orada da potasyum suya geçiyor.