Genel tohum alma kurallarını salatalık tohumlarını alırken de uygulamamız gereklidir. Bu kuralları kısaca hatırlayacak olursak sağlıklı bitki, iyi olgunlaşmış sebze gibi kurallardır. Öncelikle salatalık cinslerimiz arasında çapraz tozlaşmaya dikkat etmemiz gerekmektedir.Salatalık bitkisinin cinsleri arasında çapraz tozlaşma görülebildiğinden farklı salatalık cinsleri ayrı ortamlarda bulundurulmalı yada en azından tohum alacağımız salatalık bitkileri diğerlerinden izole olmalıdır. ( Çapraz tozlaşma ve çapraz tozlaşmanın tohum almaya etkisi ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz, tıklayın…)
Salatalık tohumu alma işleminden önce salatalık bitkisi hakkında kısaca bilgiler verelim. Salatalık bitkisi ; Cucurbitaceae familyası Olarak bilinen kabakgiller ailesinden bir bitkidir. Tırmanıcı- sürünücü gövde yapısına sahiptir, kabak, salatalık, balkabağı, kavun, karpuz… gibi bitkiler bu aileye mensuptur. Hemen hemen aynı özellikleri ve yetişme şartlarını taşırlar. Domates ve biberdeki gibi aynı çiçekte erkek ve dişi organlar bir arada değildir. Erkek çiçek ve dişi çiçek ayrıdır. Tohumluk olarak ayrılan bitkinin dişi çiçeği tülbentle sarılabilir. Tozlaşma ise erkek çiçek polenleri ile gerçekleşmektedir. Yani salatalık bitkisinde her açan çiçek meyve vermez. Dişi çiçekler uygun şartlarda tozlaşma yaparsa meyveye dönüşür.
Tohumluk olarak ayrılan salatalık bitkisi sağlıklı, hastalık taşımayan ve izole bitkilerden seçilir. bu bitki üzerindeki türünü iyi temsil eden salatalık koparılmaz ve iyice olgunlaşmaya bırakılır. tohumluk bırakılan salatalık haricindeki diğer salatalıklar bitkiden toplanabilir. Tohumluk bırakılan salatalık iyice büyüyüp olgunlaşana kadar beklenir. Rengi sararır, bitkinin kurumaya başlaması ile birlikte tohumluk olarak bırakılan salatalıktan tohum alma işlemi gerçekleştirilir.
bu tohumdan rica etsem bana gonderirmisiniz.tohumdan tohum cikan bir salataligim yok.orjinal olmasi benim icin onemli oyuDen gonderirseniz sevinirim
cevap icin mailden domus yaparmisiniz
Mail ile iletişime geçebilirsiniz…